Buku  |  Majalah / Jurnal  |  Makalah  |  Akhbar  |  Kertas Kerja  |  Hasil Penyelidikan  |  Karyawan  |  Galeri (Imej)  |  Galeri (AV)
BilTajukKategori BahanKeterangan
   
    
Data pager
Data pager
123
Page size:
PageSizeComboBox
select
 Paparan Halaman 1 daripada 3, Rekod 1 Hingga 10 daripada 28.
1 Seni Silat Gayong Ota-ota Galeri (Imej)Gayong Otar-otar ialah sebuah seni bela diri/tarian pahlawan. Seni ini ditarikan secara berpasang-pasangan (lelaki sahaja). Pakaian pesilat/penari pula adalah pakaian silat Melayu. Di samping pedang, pesilat/penari juga membawa sebuah perisai yang digantung padanya loceng-loceng kecil. Dua baris pesilat/penari akan bergerak sambil menyerang antara satu sama lain. Kemudiannya dua baris pesilat/penari akan berundur namun barisan pesilat/penari itu tidak berpecah. Alat-alat muzik iringan adalah gong dan gendang.
2 Muzium Diraja Seri Menanti Galeri (Imej)Istana Lama Seri Menanti adalah istana yang unik diperbuat daripada kayu. Dibina pada 1902 dan siap pada tahun 1908. Istana setinggi empat tingkat ini, pelan asalnya telah direka oleh dua orang tukang Melayu bernama Kahar dan Taib. Istana ini mempunyai 99 batang tiang termasuk empat batang tiang seri yang panjangnya 67 kaki. Keempat-empat tiang ini telah diambil dari Bukit Pergai, Jelebu. Kayu-kayu lain diambil dari Bukit Tinggi iaitu dari jenis kayu penak. Keunikan istana ini ialah ia tidak menggunakan sebarang paku besi dalam binaanya tetapi pakunya diperbuat daripada kayu yang dipanggil pasak. Istana ini dengan rasminya diwartakan sebagai 'Muzium Diraja' dan perasmiannya telah dilakukan pada 14 Julai 1992 bersamaan 14 Muharram 1413 Hijrah oleh DYMM Tuanku Jaafar Ibni Almarhum Tuanku Abdul Rahman.
3 Main Puteri Galeri (Imej)Main Puteri merupakan seni perubatan tradisional masyarakat Kelantan. Biasanya dimainkan selama satu sehingga tiga malam untuk tujuan berubat penyakit disebabkan oleh rasukan makhluk halus, hilang semangat, ketidakseimbangan tenaga, dan juga oleh gangguan angin (kehendak yang tidak dipenuhi). Digerakkan oleh 2 watak utama iaitu tuk minduk dan tuk puteri. Main Puteri diiringi oleh peralatan muzik sama dengan Mak Yong seperti rebab (alat muzik bertali tiga), gendang dua kepala, dan tetawak.
4 Pejabat Pos Galeri (Imej)Bangunan bersejarah di Kuala Lipis, Pahang - Pejabat Pos dibina pada tahun 1910
5 Clifford School Galeri (Imej)Bangunan bersejarah di Kuala Lipis, Pahang - Clifforf School dibina pada tahun 1913.
6 Kediaman Bekas SUK Pahang Galeri (Imej)Bangunan bersejarah di Kuala Lipis, Pahang - Kediaman Bekas SUK Pahang dibina pada tahun 1920. Sekarang dijadikan Muzium Warisan Pahang.
7 Rumah Residen Galeri (Imej)Bangunan bersejarah di Kuala Lipis, Pahang - Rumah Residen dibina pada tahun 1922
8 Istana Hinggap Galeri (Imej)Bangunan bersejarah di Kuala Lipis, Pahang - Istana Hinggap dibina pada tahun 1926.
9 Istana Hinggap (1) Galeri (Imej)Bangunan bersejarah di Kuala Lipis, Pahang - Istana Hinggap dibina pada tahun 1926.
10 Asrama Jururawat Galeri (Imej)Bangunan bersejarah di Kuala Lipis, Pahang - Asrama Jururawat dibina pada tahun 1926. Banguan ini sekarang dijadikan asrama Penolong Jururawat, Hospital Kuala Lipis.