Makanan tradisi masyarakat Jawa. Menu Nasi Ambeng mengandungi nasi puith, ayam dimasak kicap, mee goreng, sayur goreng Jawa.
Galeri (Imej)
7
.jpg
5ECFCC5A6B080F6FFFC8A0C1DC975F16
Burasak
Burasakcopy1.jpg
S:\BAHAN\2016\IPintar\Imej
Sejenis makanan masyarakat Bugis di Johor, diperbuat daripada nasi beras wangi. Bagi masyarakat Bugis burasak dimakan dengan Asam Pedas.
Galeri (Imej)
7
.jpg
D9E4D7E8B30EFBFC75E2D7AAD30FB203
Melapah
Gotong-Royongcopy2.jpg
S:\BAHAN\2015\IPintar\Imej
Gotong royong melapah daging lembu dalam penyediaan memasak Nasi Daging, Pendang, Kedah sempena program Kembara Bahasa 2015 di Kedah.
Galeri (Imej)
7
.jpg
F43C3DFCFC064668F6B303A162CC607A
Antara ramuan memasak Nasi Daging
Ramuan-Nasi-Daging.jpg
S:\BAHAN\2015\IPintar\Imej
Penyediaan ramuan Nasi Daging, Pendang, Kedah
Galeri (Imej)
7
.jpg
06880B0810975F0A3E15949B8FA6A288
Cara Memasak Nasi Daging
Memasak-Nasi-Dagingcopy1.jpg
S:\BAHAN\2015\IPintar\Imej
Memasak Nasi Daging sempena program Kembara Bahasa 2015, Pendang, Kedah
Galeri (Imej)
7
.jpg
E9B3E21B98FE6406DF5ECDE64BC5E832
Nasi Daging
Nasi-Dagingcopy1.jpg
S:\BAHAN\2015\IPintar\Imej
Nasi Daging Pendang, Kedah. Kembara Bahasa 2015
Galeri (Imej)
7
.jpg
0E77E2EECDC9D2269B0D362EFB2B1F69
Cara Memasak Wajik Sirat
Memasak-Wajik-Sirat.jpg
S:\BAHAN\2015\IPintar\Imej
Memasak kuih Wajik Sirat di Kampung Serting Ihir, Negeri Sembilan. Kembara Bahasa 2015.
Galeri (Imej)
7
.jpg
598B1CB60C093C02917C482329A73D21
Manisan Wajik Sirat
Kuih-Wajib-Sirat-siap-dimakcopy3.jpg
S:\BAHAN\2015\IPintar\Imej
Wajik Sirat, pencuci mulut dan manisan (Kampung Serting Ihir, Negeri Sembilan). Kembara Bahasa 2015.
Galeri (Imej)
7
.jpg
E9CBD269485CD5F593777554C4214EA7
Kuih Bohong
Kuih-Bohong.jpg
S:\BAHAN\2015\IPintar\Imej
Kuih Bohong, makanan tradisional masyakarat daerah Jempol, Negeri Sembilan.
Galeri (Imej)
7
.jpg
7E486BD11BB041C1B500010926ABAF90
Kuih Ketayap
Kuih-Ketayap.jpg
S:\BAHAN\2015\IPintar\Imej
Kuih Ketayap, Kembara Bahasa 2015, Jempol, Negeri Sembilan.
Galeri (Imej)
7
.jpg
F49F6177BEC5C3A14A57BC5FF7A9DAEC
Mee Siput Muar
Mee-Siput.jpg
S:\BAHAN\2015\IPintar\Imej
Mee ini sedap di makan ranggup bersama sambal tumis bilis dan ada juga yang memakan mee siput ini bersama pencicah seperti sos yang dibuat sendiri mengunakan cili kering atau cili hidup dan taburkan pula dengan sedikit kacang tanah tumbuk.
Galeri (Imej)
7
.jpg
5D737C4E1A4670D9E4E3D471F06B2469
Dim Sum
Dim-Sum.jpg
S:\BAHAN\2016\IPintar\Imej
Kuih tradisional masyarakat Cina
Galeri (Imej)
7
.jpg
CBE51643880305194121D93A82332F87
Apam Balik Durian Nyonya
Apam-Balik-Nyonya-Baba-Mela.jpg
S:\BAHAN\2015\IPintar\Imej
Apam Balik Durian, Baba Nyonya, Melaka
Galeri (Imej)
7
.jpg
B92EE8BAE12F7E0CA83E9D81DE4E2044
Gulai Aserong Puah Perah
aserong_raub.jpg
S:\BAHAN\2018\IPINTAR\IMEJ
Gulai Aserong Buah Perah adalah sajian tradisi yang begitu popular di daerah Raub, Pahang.
Galeri (Imej)
7
.jpg
A7B4D9BBE28224CDF59DDAC2012CA8CB
Puding Raja
puding-raja.jpg
S:\BAHAN\2018\IPINTAR\IMEJ
Puding Raja merupakan salah satu sajian istimewa yang terdapat di Pekan, Pahang.
Galeri (Imej)
7
.jpg
DBD630BA6E4A84127498372C56C000C9
Puding Raja
Puding Raja sajian istimewa.pdf
S:\BAHAN\2015\IPINTAR\IMEJ
Utusan Malaysia Online 7 Mac 2015 - Puding Raja merupakan salah satu sajian istimewa yang terdapat di Pekan, Pahang.
Akhbar
3
.pdf
CB7EFFB75355328972E68FA7E680D092
Daging Salai Masak Lomal Cili Padi
Daging-Salai-masak-lomal_NS.jpg
S:\BAHAN\2018\IPINTAR\IMEJ
Daging Salai Masak Lomak Cili Padi merupakan hidangan tradisi masyarakat Negeri Sembilan.
Galeri (Imej)
7
.jpg
018E5F0B1BFD522C00F634BB122CA684
Burung Puyuh Salai Masak Lomal Cili Padi
Puyuh-masak-lomak_NS.jpg
S:\BAHAN\2018\IPINTAR\IMEJ
Masak Lomak Cili Padi Burung Puyuh merupakan salah satu hidangan tradisi masyarakat Negeri Sembilan.
Galeri (Imej)
7
.jpg
330104C64F1A912FC7AB5BA83A79804C
Daging Lembu Salai
Daging-lembu-salai.jpg
S:\BAHAN\2018\IPINTAR\IMEJ
Daging Lembu Salai, amat sedap dimasak lemak kuning cili padi dan dicampur dengan pucuk ubi. Hidangan istimewa daerah Kuala Pilah, Negeri Sembilan.
Galeri (Imej)
7
.jpg
A755D0C294824DAC4B4E967B93C1AF36
Kacang Pool
kacang-pool.jpg
S:\BAHAN\2018\IPINTAR\IMEJ
Kacang Pool merupakan makanan istimewa bagi penduduk Johor Bharu, Johor. Kuahnya dimasak dengan menggunakan kacang parang beserta daging lembu cincang dan dicampur dengan rempah ratus. Cara menikmati hidangan ini adalah dengan cara menggaulkan kuah kacang poll, telur dan perahan limau kasturi kemudian dicicah dengan roti bakar.
Galeri (Imej)
7
.jpg
C4ADAD7B0D55D82A071FA82681698792
Kuba Guling
kuba-guling.jpg
S:\BAHAN\2018\IPINTAR\IMEJ
Kuba Guling merupakan kuih tradisi masyarakat Kelantan terutama di Rantau Panjang.
Galeri (Imej)
7
.jpg
EC86C1518D66F513D2DAF782A2ADD495
Kuba Guling_1
kuba-guling_1.jpg
S:\BAHAN\2018\IPINTAR\IMEJ
Kuba Guling merupakan kuih tradisi masyarakat Kelantan terutama di Rantau Panjang.
Galeri (Imej)
7
.jpg
760E6A9A8D09617C56D94C3CB222DC16
Satar Goreng
satar-goreng-terengganu.jpg
S:\BAHAN\2018\IPINTAR\IMEJ
Satar Goreng Terengganu sememangnya sedap
Galeri (Imej)
7
.jpg
E05D6256EFD84D128D47A81E0E63BA37
Udang Sanggol
udang-sanggol.jpg
S:\BAHAN\2018\IPINTAR\IMEJ
Udang Sanggol makanan istimewa negeri Perlis.
Galeri (Imej)
7
.jpg
F4D103C4DAE47744393618842C655C22
Istimewa di Kuala Pilah
Istimewa di Kuala Pilah.pdf
S:\BAHAN\2018\IPINTAR\IMEJ
Astro Awani 15 Ogos 2018 - Istimewa di Kuala Pilah - Masak Lemak Cili Api, Daging Salai
Akhbar
3
.pdf
2F906B7C8C22A2CA9042B25D6F327D3C
Apam Lenggang
Apam-Lenggeng.jpg
S:\BAHAN\2018\IPINTAR\IMEJ
Apam Lenggang, Seberang Kota, Kuala Kedah
Galeri (Imej)
7
.jpg
77981F172AE154DD4991414752A22B44
Daun Kesing
daun-pokok-kesing.jpg
S:\BAHAN\2018\IPINTAR\IMEJ
Daun Kesing - ditemui di Pasar Tani Jerantut, Pahang. Khasiat - digunakan sebagai ramuan dalam masakan, lemak tempoyak ikan patin.
Galeri (Imej)
7
.jpg
90B1DAE6DB1D1212BF205D27D6E4228A
Isi Pokok Kesing
isi-pokok-kesing.jpg
S:\BAHAN\2018\IPINTAR\IMEJ
Daun Kesing - ditemui di Pasar Tani Jerantut, Pahang. Khasiat - digunakan sebagai ramuan dalam masakan, lemak tempoyak ikan patin.
Galeri (Imej)
7
.jpg
D129E3BCCB099DAAF2DDE887BEC40947
Ubi Gadong (Discorea Hispida)
ubi-gadong.jpg
S:\BAHAN\2018\IPINTAR\IMEJ
Ubi Gadong atau saintifiknya Discorea Hispida merupakan sejenis ubi eksotik di negara kita Malaysia. Ubi Gadong ini mengandungi racun, maka untuk memakannya perlu melalui beberapa proses yang agak rumit antaranya perlu direndam dalam air sungai yang mengalir selama beberapa hari bagi membuang racunnya, sehinggalah dimakan oleh ikan. Secara umum, ibu gadong adalah sejenis tumbuhan yang merayap dan memanjat di mana ianya boleh mencapai ketinggian 5 - 20 meter yang tumbuh di dalam hutan.
Galeri (Imej)
7
.jpg
6E38579F047341E44F3DEC757F8866D1
Isi Ubi Gadong (Discorea Hispida)
ubi-gadong_proses.jpg
S:\BAHAN\2018\IPINTAR\IMEJ
Isi Ubi Gadong yang telah siap diproses membuang racunnya.
Galeri (Imej)
7
.jpg
3C7CD6A28D4C8E03ADBA4AB635B77A93
Asam Rom Ikan Baung Kenerak
asam-ikan-rom-baung-kanerak.jpg
S:\BAHAN\2018\IPINTAR\IMEJ
Masakan tradisi negeri Pahang. Sumber Kedai Makan Mak Anjang, Jerantut, Pahang.
Galeri (Imej)
7
.jpg
398198B665A4158F2393FC107E785243
Ikan Tamalian Masak Asam Rebung Belimbing
ikan-tamalian-masak-asam-re.jpg
S:\BAHAN\2018\IPINTAR\IMEJ
Masakan tradisi negeri Pahang. Sumber Kedai Makan Mak Anjang, Jerantut, Pahang.
Galeri (Imej)
7
.jpg
694DF63A7D3F0F85C6C9D88C836A8F6A
Masak Lemak Perut Lembu
perut-lembu-masak-lembu.jpg
S:\BAHAN\2018\IPINTAR\IMEJ
Masakan tradisi negeri Pahang. Sumber Kedai Makan Mak Anjang, Jerantut, Pahang.
Galeri (Imej)
7
.jpg
0AFCE30BFD31ABA69B105D133EFC8CD0
Nasi Kebuli
nasi-kebuli_nasi.jpg
S:\BAHAN\2018\IPINTAR\IMEJ
Masakan tradisi negeri Pahang. Sumber Puan Siti Rahayu binti Abdul Razak, Muzium Warisan Kuala Lipis, Pahang.
Nasi Kebuli ini adalah makanan tradisional Daerah Lipis seperti yang dicatatkan pada Muzium Warisan Kuala Lipis.
Kewujudan nasi ini bermula apabila Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Almarhum Sultan Mahmud Shah ( 1914 – 1917) bersama 60 orang pengikutnya mudik ke pekan Kuala Lipis dan berhenti di Kuala Kerong. Baginda bertemu dengan Hussin dan menyatakan hasrat ingin memakan nasi berlaukkan ayam kampung. Hussin memasak nasi tersebut dan menghidangkan kepada sultan. Berdasarkan peristiwa itulah dinamakan Nasi Kebuli sempena nama Ke Bawah Duli.
Galeri (Imej)
7
.jpg
38DCC818413DC27A3AFD71D29D8D976D
Ramuan Nasi Kebuli
nasi-kebuli_adunan-rempah.jpg
S:\BAHAN\2018\IPINTAR\IMEJ
Hiris bawang merah (besar) , halia dan serai nipis-nipis, lengkuas, ketumbar dimasak bersama dengan air biasa.
Galeri (Imej)
7
.jpg
145A7E946D85E0E30D101657108B0398
Mengoreng Ayam Nasi Kebuli
nasi-kebuli_goreng-ayam.jpg
S:\BAHAN\2018\IPINTAR\IMEJ
Ayam digoreng sehingga kekuningan. Sebelum itu, ayam di rebus bersama bahan-bahan halia, bawang merah, lengkuas dan serai sehingga empuk dan angkat dan toskan, selepas itu baru digoreng.
Galeri (Imej)
7
.jpg
D17A08372230D6EF6FFA5CAA9A366E10
Bahan-bahan Nasi Kebuli
nasi-kebuli_bahan.jpg
S:\BAHAN\2018\IPINTAR\IMEJ
Masakan tradisi masyarakat Kuala Lipis, Pahang.
Galeri (Imej)
7
.jpg
FE0D2EA64D1BEC041E2C55E1123E8A6A
Memasak Nasi Kebuli
nasi-kebuli_masak-nasi.jpg
S:\BAHAN\2018\IPINTAR\IMEJ
Basuh beras dan toskan. Kemudian digoreng beras sehingga retak/patah dan masukkan air rebusan ayam. Biar mendidih sehingga masak. Kemudian ditutup dengan Daun Tutur.
Galeri (Imej)
7
.jpg
44CC8B61D266FC4F9E18D4479F843628
Daun Tutur
daun-tutong.jpg
S:\BAHAN\2018\IPINTAR\IMEJ
Digunakan untuk menutup Nasi Kebuli.
Galeri (Imej)
7
.jpg
6C8E5E4BA76AF5791D8373152D13AC27
Nasi Kebuli dan Sambal Hitam Pahang
nasi-kebuli_set.jpg
S:\BAHAN\2018\IPINTAR\IMEJ
Masakan tradisi masyarakat Kuala Lipis, Pahang. Hasil resipi Puan Siti Rohayu Abdul Razak dan Puan Norlia Abd Aziz, Muzium Warisan Kuala Lipir, Pahang.
Galeri (Imej)
7
.jpg
BF5F7D02203E76AD0270903BEE2ABF91
Sambal Hitam Kuala Lipis
sambal-hitam.jpg
S:\BAHAN\2018\IPINTAR\IMEJ
Masakan tradisi masyarakat Kuala Lipis, Pahang. Hasil resipi Puan Siti Rohayu Abdul Razak dan Puan Norlia Abd Aziz, Muzium Warisan Kuala Lipir, Pahang.
Galeri (Imej)
7
.jpg
689ECAD5195EE11AEC307DCE932EBAAF
Sambal Hitam Kuala Lipis (1)
sambal-hitam-lipis.jpg
S:\BAHAN\2018\IPINTAR\IMEJ
Masakan tradisi masyarakat Kuala Lipis, Pahang. Hasil resipi Puan Siti Rohayu Abdul Razak dan Puan Norlia Abd Aziz, Muzium Warisan Kuala Lipir, Pahang.
Galeri (Imej)
7
.jpg
8A114834C792DAFC6D65EF17241D19E7
Pulut Rendang Daging Hitam
pulut-rendang-hitam-lipis.jpg
S:\BAHAN\2018\IPINTAR\IMEJ
Masakan tradisi masyarakat Kuala Lipis, Pahang. Sumber Kedai Abang Jamil, Tangga Batu, Kuala Lipis, Pahang.
Galeri (Imej)
7
.jpg
6FE99F43F55A1A634BDDC4698DED9219
Daging Salai Terung Telunjuk
Daging-Salai-Terung-Telunju.png
S:\BAHAN\2019\IPINTAR\IMEJ
Masak Lemak Cili Padi Daging Salai bersama Terung Telunjuk. Restoran Jelebu, Kuala Klawang, Negeri Sembilan (masakan tradisional Negeri Sembilan).
Galeri (Imej)
7
.png
81D3554808E53E25472783940F5D9A24
Daging Salai
Daging-Salai.png
S:\BAHAN\2019\IPINTAR\IMEJ
Daging Lembu Salai yang telah siap dipotong. Restoran Jelebu, Kuala Klawang, Negeri Sembilan.
Galeri (Imej)
7
.png
F5AC5B27E6EE6F30AFC61A41380B6E3C
Pindang Pucuk Paku
Pindang-Pucuk-Paku.png
S:\BAHAN\2019\IPINTAR\IMEJ
Pindang Pucuk Paku. Dcafe, Hotel Sri Klawang, Jelebu, Negeri Sembilan (masakan tradisional Negeri Sembilan).
Galeri (Imej)
7
.png
03DC80915A7D6CFEC48CC21EADE68085
Bahan Pindang Pucuk Paku
Bahan-Pindang-Pucuk-Paku.png
S:\BAHAN\2019\IPINTAR\IMEJ
Pindang Pucuk Paku. Dcafe, Hotel Sri Klawang, Jelebu, Negeri Sembilan
Galeri (Imej)
7
.png
31CA9A84062D1ECA1A39B8E1A5C45BCE
Sambal Betik
Sambal-Betik.png
S:\BAHAN\2019\IPINTAR\IMEJ
Sambal Betik. Dcafe, Hotel Sri Klawang, Jelebu, Negeri Sembilan (masakan tradisional Negeri Sembilan).
Galeri (Imej)
7
.png
D247DFE190632888A857641B4E4A701D
Sambal Tempoyak Daun Kayu bersama Petai
Sambal-Tempoyak-Daun-Kayu.png
S:\BAHAN\2019\IPINTAR\IMEJ
Sambal Tempoyak Daun Kayu bersama Petai. Dcafe, Hotel Sri Klawang, Jelebu, Negeri Sembilan (masakan tradisional Negeri Sembilan).
Galeri (Imej)
7
.png
78C452A3938910B69AEC7EC30414629D
Bahan Tempoyak Daun Kayu bersama Petai
Bahan-Sambal-Tempoyak.png
S:\BAHAN\2019\IPINTAR\IMEJ
Sambal Tempoyak Daun Kayu bersama Petai. Dcafe, Hotel Sri Klawang, Jelebu, Negeri Sembilan (masakan tradisional Negeri Sembilan).
Galeri (Imej)
7
.png
30BC90929688C23F44DE16FAD0175BD4
Kopi Power
Kopi-Pawer.png
S:\BAHAN\2019\IPINTAR\IMEJ
Kopi Power (kopi pracampuran herba paling sedap) Manshor Kopitiam Power, Paroi, Jalan Kuala Pilah, Negeri Sembilan.
Galeri (Imej)
7
.png
A4C514128F487697562087420E681677
Bubur Sum Sum
Bubur-Sum-Sum.png
S:\BAHAN\2019\IPINTAR\IMEJ
Tepung beras dimasak bersama santan kelapa dan sedikit garam. Dicampurkan dengan air gula pasir putih atau gula melaka apabila hendak dihidangkan.. Festival Makanan Jawa di kampung Endah, Banting, Selangor.
Galeri (Imej)
7
.png
B874FB42EFBC7C31165D40F717930C94
Keluban
Keluban.png
S:\BAHAN\2019\IPINTAR\IMEJ
Campuran kelapa parut, cekur, bawang merah, cili padi, udang kering, gula, garam, belacan, daun pucuk ubi, kacang panjang, timun, taugeh, daun cikra cikri dan pucuk meranti. Festival Makanan Jawa di kampung Endah, Banting, Selangor.
Galeri (Imej)
7
.png
3C8F8824AC5B1245F5F786C9D4E32DD3
Ketewol
Ketewol_1.png
S:\BAHAN\2019\IPINTAR\IMEJ
Makanan tradisional masyarakat Jawa, Banting, Selangor
Galeri (Imej)
7
.png
0014C0F47B69334C342253FB99AECB0F
Kuih Getas
Kuih-Getas.png
S:\BAHAN\2019\IPINTAR\IMEJ
Makanan tradisional masyarakat Jawa, Banting, Selangor
Galeri (Imej)
7
.png
192401FB9D4B2CDCA09A82EE11ED1147
Lempeng Sambal Ijo
Lempeng-Sambel-Ijo.png
S:\BAHAN\2019\IPINTAR\IMEJ
Makanan tradisional masyarakat Jawa, Banting, Selangor
Galeri (Imej)
7
.png
B5614B46505E1079F1F0B128C84674E4
Tumtuman
Tumtuman.png
S:\BAHAN\2019\IPINTAR\IMEJ
Makanan tradisional masyarakat Jawa, Banting, Selangor
Galeri (Imej)
7
.png
ED208E1B2EC72F0541C58DA5413F41BF
Lepet
Leper.png
S:\BAHAN\2019\IPINTAR\IMEJ
Beras pulut dan kelapa parut dibungkus dengan daun kelapa muda kemudian direbus sehingga masak. Makanan tradisional masyarakat Jawa, Banting, Selangor
Galeri (Imej)
7
.png
9D398EC85240685A3D2643C05FF45692
Pelas
Pelas.png
S:\BAHAN\2019\IPINTAR\IMEJ
Makanan tradisional masyarakat Jawa, Banting, Selangor
Galeri (Imej)
7
.png
AED86D0EB3A0073785B06081A8D69BD3
Pelas (1)
Pelas-1.png
S:\BAHAN\2019\IPINTAR\IMEJ
Makanan tradisional masyarakat Jawa, Banting, Selangor
Galeri (Imej)
7
.png
86130A6136E201C1A1602C8EEFDD1EB5
Pelas (2)
Pelas_2.png
S:\BAHAN\2019\IPINTAR\IMEJ
Makanan tradisional masyarakat Jawa, Banting, Selangor
Galeri (Imej)
7
.png
D0E49A8185A3A31EEE1B11C205FB7F10
Sawot
Sawot.png
S:\BAHAN\2019\IPINTAR\IMEJ
Ubi Kayu diparut, dikukus sehingga masak dan dimakan bersama serunding kelapa. Makanan tradisional masyarakat Jawa, Banting, Selangor
Galeri (Imej)
7
.png
7D6E73B6B07202D11A8200192FE25B91
Ubi Getok
Ubi-Getok.png
S:\BAHAN\2019\IPINTAR\IMEJ
Makanan tradisional masyarakat Jawa, Banting, Selangor
Galeri (Imej)
7
.png
0B50FCF2C7FC42232D71ABA6E985C63B
Punthen
Punten.png
S:\BAHAN\2019\IPINTAR\IMEJ
Makanan tradisional masyarakat Jawa, Banting, Selangor
Galeri (Imej)
7
.png
36DFFF4D1A256E96355233BC89457890
Botol-Botok
Botok_Botok.pdf
S:\BAHAN\2023\IPINTAR\BAHAN TERBIT
Sinar Harian Online 29 Mac 2023 - Hidangan tradisi masyarakat Jawa khususnya di Johor, menjadi pilihan untuk dinikmati ketika berbuka puasa pada bulan Ramadan.